Jeśli jesteś nowym właścicielem Saladmaster, możesz mieć kilka pytań dotyczących korzystania z nowych, zdrowych systemów do gotowania.
Aby w pełni wykorzystać możliwości naczyń Saladmaster, należy przestrzegać kilku prostych wskazówek. Jesteśmy tutaj, aby wspierać Cię w procesie uczenia się.
Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz więcej pomocy!
Wszystko, co musisz wiedzieć, to ŚREDNIA – KLIK – NISKA!
Aby utworzyć uszczelnienie wodne, rozpocznij od podgrzania naczynia na średnim ogniu z założoną pokrywką. Kiedy Vapo Valve™ kliknie, zmniejsz temperaturę do najniższego ustawienia. Wiesz, że uszczelnienie wodne utworzyło się, gdy Vapo Valve™ przestanie klikać, a pokrywa będzie się łatwo obracać.
*VapoValve klika kiedy temperatura w naczyniu osiągnie dokładnie 86 stopni Celsjusza.
Kiedy zmniejszysz ogień, wytworzy się "półpróżnia" i jedzenie będzie gotować się szybciej.
Wskazówki dotyczące tworzenia uszczelnienia wodnego - Technologia Vapo Valve:
Jeśli pokrywa nie obraca się łatwo, ustawienie temperatury może być zbyt niskie — zwiększ je.
Jeżeli spod pokrywy wydobywa się para, oznacza to, że ustawiona temperatura jest za wysoka – zmniejsz ją.
Jeśli Vapo Valve™ nadal klika po zmniejszeniu ogrzewania do najniższego ustawienia, może być potrzebny element poskramiający płomień lub dyfuzor ciepła. Można to znaleźć w wielu sklepach detalicznych.
Gotowanie bez wody - przy minimalnej wilgotności:
Naszych naczyń można używać do wszystkich rodzajów gotowania, jednak zostało ono specjalnie zaprojektowane do gotowania przy niskiej zawartości wilgoci – znanego również jako gotowanie „bezwodne”. Metoda niskiej wilgotności to wyjątkowy sposób gotowania potraw w niższych temperaturach i ich naturalnej wilgotności.
Nie jest wymagana żadna dodatkowa woda lub jej niewielka ilość!
Co to jest uszczelnienie wodne?
Każde naczynie zostało specjalnie zaprojektowane tak, aby wraz z pokrywką tworzyło „uszczelkę wodną”. To uszczelnienie to połączenie pokrywy z naczyniem, gdy żywność w naczyniu gotuje się we właściwej temperaturze.
Uszczelka zapobiega ulatnianiu się pary, a wilgoć spada z powrotem do naczynia, gotując w ten sposób.
Gotowanie w niższych temperaturach przez krótszy czas jest esencją gotowania półpróżniowego i ma wiele zalet:
• Potrawy lepiej zachowują swoją naturalną wilgotność, mniej się kurczą i stają się bardziej delikatne.
• Zachowany zostaje naturalny smak, kolor i aromat.
• Zdrowe minerały i witaminy nie ulegają zniszczeniu podczas gotowania w półpróżni.
• Przepisy można łatwo powtarzać, uzyskując spójne rezultaty. Zmniejsz koszty żywności — mniej marnowania żywności, lepsza wydajność dzięki mniejszemu kurczeniu się żywności, lepszemu wykorzystaniu składników żywności, w tym twardszych kawałków mięsa
• Obniżenie kosztów – gotowanie półpróżniowe wymaga po prostu mniej energii do gotowania.
Saladmaster można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek:
Płomień gazowy
Płyta elektryczna
Indukcja
Ognisko
Ustawienia temperatury:
Ze względu na jakość konstrukcji naczyń Saladmaster, w przypadku większości potrzeb związanych z gotowaniem zaleca się ustawienie niskiej lub średniej temperatury. Wyższe ustawienia temperatury należy stosować tylko wtedy, gdy jest to konieczne, na przykład podczas zagotowania dużej ilości płynu lub smażenia mięsa. Używanie wysokiej temperatury jest w porządku, ale najczęściej nie jest to konieczne.
W przypadku korzystania z kuchenki elektrycznej średnica palnika powinna być podobna do średnicy naczynia.
Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, wyreguluj płomień tak, aby nie rozciągał się w górę i wokół boków naczynia.
Jeśli zawór Vapo Valve nie przestanie klikać, mimo zmniejszonej temperatury, przenieś naczynie na mniejszy palnik.
Należy pamiętać, że każdy palnik i każdy piec mają inną temperaturę, średnią i niską. Aby znaleźć „prawdziwe” średnie i niskie ustawienia na każdym palniku, potrzeba trochę eksperymentów.
Spodziewaj się spalenia lub przypalenia kilku posiłków podczas dostosowywania – najlepsze jest to, że dzięki metodzie gotowania próżniowego Saladmaster nie przeniesiesz przypalonego smaku na resztę posiłku!
Jeżeli coś się pali, oznacza to, że ustawienie średnie było zbyt wysokie. Po prostu zmniejsz go na następny raz. Pamiętaj - dopiero zaczynasz swoją przygodę, daj sobie czas.
Jeśli zalecane jest wstępne podgrzanie, przed dodaniem żywności użyj ustawienia średniego ciepła na 3 do 4 minut. Wykonaj ten prosty test, aby sprawdzić, czy naczynie jest prawidłowo podgrzane:
Dodaj kilka kropel wody do naczynia.
Jeśli kropelki wody skwierczą i odbijają się, naczynie jest wstępnie podgrzane i można dodać do niego żywność.
Jeśli kropelki nie skwierczą i nie odbijają się, podgrzej naczynie minutę lub dwie dłużej przed dodaniem żywności.
Rozgrzej, jeśli chcesz, aby jedzenie było przysmażona lub przyrumieniona.
To nasz MUST HAVE! Cała kuchnia w jednym naczyniu!
Jest idealny do każdego rodzaju gotowania i możesz go zabrać ze sobą w podróż!
Możesz smażyć na patelni bez oleju!
Pamiętaj, że wszystko, co gotujesz w piekarniku, możesz zamiast tego ugotować na 12-calowej patelni elektrycznej.
Czyszczenie:
Całkowicie zanurzalne – po odłączeniu umyć w zlewie lub umieścić w zmywarce. Woda nie może uszkodzić elementu grzejnego. Jest uszczelniony pod powierzchnią gotowania, chroniony przed wilgocią i korozją.
Przechowuje ciepło – od kuchni po stół... gorąco! Rdzeń olejowy utrzymuje ciepło długo po odłączeniu patelni. Jedzenie pozostaje na stole w odpowiedniej temperaturze.
Przed pierwszym użyciem:
Umyj patelnię i przykryj gorącą wodą z mydłem, do której dodałeś jedną szklankę octu na galon wody. Dzięki temu usuwane są wszelkie ślady olejów produkcyjnych i past polerskich. Spłucz czystą, ciepłą wodą i dokładnie osusz czystym, miękkim ręcznikiem.
PAMIĘTAJ!
1. Zawsze odłączaj sterownik przed zanurzeniem naczynia w wodzie.
2. Przed podłączeniem sterownika należy zawsze całkowicie wysuszyć naczynie na zewnątrz.
3. Aby zapewnić najlepsze rezultaty, zapoznaj się z Przewodnikiem po temperaturach lub użyj temperatury określonej w przepisie.
4. Gdy urządzenie jest wyłączone, odłącz przewód od gniazdka. Aby przenieść je na stół w celu podania, zdejmij sterownik, zachowując ostrożność, ponieważ sterownik będzie bardzo gorący. Ważne jest, aby położyć sterownik na żaroodpornej powierzchni, aby ostygł, aby uniknąć uszkodzenia stołu lub blatu. Jeśli jedzenie nie jest podawana z urządzenia, poczekaj, aż ostygnie, zanim wyłączysz sterownik.
5. Poczekaj, aż patelnia ostygnie przed zanurzeniem jej w wodzie w celu czyszczenia. Nie zanurzać sterownika ciepła.
6. Przed pierwszym użyciem usuń cienką folię ochronną zakrywającą panel dotykowy.
Instrukcja obsługi sterownika:
TEMP: Naciśnij TEMP, aby włączyć urządzenie (temperatura będzie migać 150°F).
OFF: Naciśnij przycisk Off, aby wyłączyć urządzenie.
FAHRENHEIT do CELSIUSA: Włącz urządzenie i naciśnij jednocześnie przyciski TEMP i TIME
STRZAŁKI w górę i w dół: Naciśnięcie strzałki w górę lub w dół powoduje regulację temperatury w krokach co 5 stopni zarówno w stopniach Fahrenheita, jak i Celsjusza. Naciśnięcie i przytrzymanie klawisza „w górę” lub „w dół” powoduje regulację temperatury w odstępach co 25 stopni Fahrenheita lub co 10 stopni Celsjusza. Jeśli nie zostanie ustawiona żadna temperatura, lampka sygnalizacyjna (czerwona lampka po lewej stronie wyświetlacza cyfrowego) będzie migać przez 2 minuty, a następnie zgaśnie automatycznie.
Zakres temperatur: 150-450°F lub 65-230°C
LAMPKA SYGNALIZACYJNA: Gdy urządzenie nagrzeje się do ustawionej temperatury, lampka sygnalizacyjna będzie migać, aż do osiągnięcia określonej temperatury i przestanie migać po osiągnięciu ustawionej temperatury (3 do 5 minut). Lampka sygnalizacyjna będzie się włączać i wyłączać podczas procesu gotowania, wskazując, że utrzymywana jest odpowiednia temperatura i pozwala zaoszczędzić pieniądze na energii.
Przycisk TIMER: Najpierw ustaw żądaną temperaturę gotowania. Aby ustawić timer, naciśnij i zwolnij przycisk TIME. Na wyświetlaczu zacznie migać 00:00. Naciśnij i przytrzymaj strzałkę W GÓRĘ, aby ustawić żądany czas do 12 godzin. Jeśli nie zostanie ustawiony żaden czas, sterowanie ogrzewaniem będzie działać z ustawioną temperaturą, aż do naciśnięcia przycisku WYŁ. Cyfrowy timer automatycznie odlicza czas na wyświetlaczu. Temperaturę lub czas można sprawdzić w dowolnym momencie procesu gotowania, naciskając przycisk TEMP lub CZAS. Ponadto temperaturę lub czas można zmienić w dowolnym momencie procesu gotowania.
GOTOWANIE RYŻU: To NOWE cyfrowe sterowanie ogrzewaniem obejmuje dwa automatyczne USTAWIENIA RYŻU. Gotowanie ryżu nie wymaga zgadywania i jest to tak proste, jak 1-2-3!
Włóż ryż, wodę i przyprawę. Proporcje ryż - woda = 1:1
Naciśnij przycisk TEMP.
Naciśnij przycisk strzałki w dół raz, aby wybrać RIC1 lub dwukrotnie, aby wybrać RIC2. Na wyświetlaczu będzie migać wybrane ustawienie. Gdy miganie przestanie migać, rozpoczyna się ogrzewanie. Urządzenie automatycznie rozgrzeje się do wrzenia i ugotuje ryż. Na wyświetlaczu pojawi się licznik odliczający czas, który po zakończeniu cyklu przełączy się na temperaturę utrzymywania ciepła wynoszącą 150°F (65°C).
RIC1 – Niskie ustawienie/krótszy czas gotowania stosowany w przypadku mniejszych ilości ryżu. (1-3 szklanki suchej miarki).
RIC2 – Wysokie ustawienie/dłuższy czas gotowania stosowany w przypadku większych ilości ryżu. (4-5 filiżanek suchej miarki) To urządzenie ma pojemność 5 filiżanek suchej miarki.
Są to ogólne wytyczne. Wyniki mogą się różnić w zależności od ilości, rodzaju i marki wybranego ryżu. NIE PRZEKRACZAJ POJEMNOŚCI.
Wytyczne dotyczące temperatury
Niska temperatura 150°F (65°C) Zmiękczanie mięsa, warzyw metodą sous-vide
155°F (68°C) Bakterie przenoszone przez żywność zabite, pasteryzacja
150-160°F (65-70°C) Wolne gotowanie 5-7 godzin: Fasola, ziarna zbóż, gulasze, gotowanie na parze
Powolne gotowanie 3-5 godzin: 170-190°F (77-88°C) Grill, przekąski, dipy, Sloppy Joes, jajka na miękko
Średnio-niska 175°F (79°C) GOTOWANIE: Buliony, zupy, gulasze, chili, zupa chowder, ser topiący do fondue
80°C Sosy, jajka sadzone, pieczenie mięsa po zarumienieniu, gotowanie bez wody
200°F (95°C) Duszenie, duszenie, quiche, gotowanie bez wody po zamknięciu parowym
Powolne gotowanie 2-3 godziny: 95-105°C (200-220°F) Żeberka, Osso-Bucco, soki owocowe/warzywne, sosy
210°F (99°C) Pieczenie; kremy, zapiekanki, jajka na twardo
105-110°C Galaretki, dżemy, konfitury, słodycze
110-121°C (230-250°F) Jajka; jajecznica, smażona, omlety, rozgrzewać do pieczenia
Średnia 275°F (135°C) PAROWANIE: Rozpocząć gotowanie bez wody, zamienniki bananów, wiśnie Jubilee, zasmażka
150°C Podsmaż warzywa, placki ziemniaczane, pieczenie ciast, chleb kukurydziany, ciasteczka
175°C Ryby, owoce morza, grillowane kanapki
Med-Hi 375°F (191°C) Smażenie, smażenie w głębokim tłuszczu, naleśniki, gotowanie makaronu
205°C Naleśniki, smażone na patelni, pieczone na patelni
Wysoka 218°C Zagotuj, podsmaż, wrzące mięso na fondue
450°F (232°C) Przyrumienienie, obsmażanie mięsa przed pieczeniem
Uchwyty Versa Loc™ umożliwiają używanie naczyń w piekarniku do pieczenia, pieczenia lub opiekania. Wystarczy zdjąć uchwyty Versa Loc™, a patelnie można bezpiecznie używać w piekarniku. Podczas grillowania, przed włożeniem naczyń, umieść ruszt piekarnika w środkowej części piekarnika. Podczas wyjmowania patelni z piekarnika należy używać uchwytów do garnków. Gdy naczynie zostanie bezpiecznie wyjęte z piekarnika, po prostu przymocuj uchwyty Versa Loc™ i przenieś danie na stół w celu podania. Uchwyty i pokrętła naczyń kuchennych Saladmaster można używać w piekarniku w temperaturach do 350°F (177°C).
Jeśli zdecydujesz się używać uchwytów podczas pieczenia w niskiej temperaturze, przed włożeniem naczyń upewnij się, że piekarnik jest całkowicie nagrzany. Temperatura piekarnika często gwałtownie wzrasta w okresie wstępnego nagrzewania, co może spowodować uszkodzenie uchwytów i pokręteł.
To precyzyjnie zaprojektowane, doskonale skonstruowane akcesorium kuchenne to poręczne, proste w obsłudze urządzenie umożliwiające krojenie i tarcie wszelkiego rodzaju żywności, w tym warzyw, owoców, orzechów, krakersów, sera, twardej kiełbasy, krewetek i różnych mięs.
Łatwa w obracaniu, ręcznie obsługiwana "krajarka" do żywności pozwala mieć pełną kontrolę nad prędkością urządzenia i wielkością przetwarzanych kawałków żywności.
Pięć stożków tnących jest wykonanych ze stali nierdzewnej, co zapewnia wieczne piękno i ostrość.
Rozgrzej patelnię przez 3 minuty na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła lub oleju w sprayu. Rozbij żądaną liczbę jajek w misce. Dodaj wodę (2 łyżki na 2 jajka) i wymieszaj, aż składniki zostaną dokładnie wymieszane. Wlej mieszaninę jaj na patelnię. Używając krawędzi łopatki przesuwaj jajka po patelni i smaż przez około 3 minuty, aż nie będzie już płynu lub uzyskają pożądaną konsystencję.
Uwaga: Dodanie wody do jaj przed gotowaniem sprawi, że będą one puszyste i lekkie. Czas gotowania może się różnić w zależności od liczby gotowanych jaj.
Wszystkie kuchenki różnią się sposobem gotowania, więc znalezienie odpowiedniego ustawienia temperatury na kuchence będzie miało wpływ na łatwość gotowania jajek i późniejszego czyszczenia naczyń.
Napełnij patelnię 5 jajkami. Do garnka wlej 2 łyżki wody, przykryj. Postaw na palniku i ustaw temperaturę na średnią. Kiedy Vapo-Valve™ zacznie klikać, ustaw temperaturę na niską. Po wyłączeniu Vapo-Valve gotuj jajka przez 5–6 minut w przypadku średnio ugotowanego środka i 7–9 minut w przypadku środka ugotowanego na twardo. Czas gotowania może się różnić w zależności od kuchenki.
Dodanie odrobiny wody do garnka pomaga aktywować zawór Vapo, gdy wewnętrzna temperatura gotowania osiągnie 86 stopni i sygnalizuje, że nadszedł czas, aby ustawić temperaturę na niską przez pozostały czas gotowania.
Uwaga: Wszystkie kuchenki różnią się temperaturą gotowania, więc znalezienie odpowiedniego ustawienia temperatury na kuchence będzie miało wpływ na łatwość gotowania jajek i czyszczenia naczyń.
Rozgrzej naczynie do średnio-niskiego poziomu ciepła
Dodaj odrobinę oleju/masła do smażenia na rozgrzaną patelnię, dodaj jajka, załóż pokrywkę i gotuj 2-3 minuty.
Na patelnię wlać 4 łyżki wody. Jajka rozbić nad wodą i przykryć. Woda zamieni się w ciepło pary i będzie gotować od góry do dołu. Jajka sprawdzić po 3-5 minutach, podnieść i wyjąć szpatułką. (Jajka mogą po prostu zsunąć się z patelni bez użycia przyborów kuchennych.)
Dokładnie opłucz fasolę i włóż do naczynia z taką ilością wody, aby obficie ją przykryła. Pamiętaj, że fasola po kilkugodzinnym moczeniu podwoi swoją objętość.
Usuń i wyrzuć pomarszczone lub uszkodzone kawalki oraz te, które unoszą się na powierzchni wody.
Fasolę namocz w zimnej wodzie przez 6 do 8 godzin lub przez noc.
Odcedź fasolę i napełnij patelnię taką ilością wody, aby przykryła fasolę. Postaw patelnię na dużym ogniu z uchyloną pokrywką, gotuj na wysokim ogniu przez 10-15 minut, następnie załóż pokrywkę i zmniejsz ogień do średniego. Kiedy Vapo-Valve™ kliknie, zmniejsz ogień do małego i gotuj zgodnie z czasem sugerowanym w poniższej tabeli.
Aby zastosować metodę szybkiego namaczania, połącz opłukaną fasolę na patelni z wodą tak, aby ją przykryła. Gotuj na średnim ogniu, aż Vapo-Valve™ kliknie, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj 2 minuty. Wyłącz ogień i odstaw fasolę na 1 godzinę, aby powiększyła się. Odcedź fasolę i napełnij patelnię taką ilością wody, aby przykryła fasolę. Postaw patelnię na średnim ogniu i przykryj. Kiedy Vapo-Valve™ kliknie, zmniejsz ogień do małego i gotuj zgodnie z czasem sugerowanym.
Gotowanie w wodzie i gotowanie na patelni to dwie proste techniki gotowania ryb.
Gotowanie w płynie pozwala zachować wilgoć ryb, zwłaszcza filetów bez skóry.
Do naczynia lub patelni dodaj tyle płynu (woda lub bulion i wino, jeśli chcesz), aby przykryła rybę. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Delikatnie dodaj rybę. Kiedy Vapo-Valve™ kliknie, zdejmij patelnię z ognia. Nie podnoś pokrywy. Gotuj 10 minut na cal grubości w najgrubszej części ryby.
Gotowanie na patelni: Ta technika sprawdza się dobrze w przypadku filetów lub małych całych ryb i steków rybnych.
A) Na patelni umieść rybę i niewielką ilość płynu (wino, rosół, sos lub inny przepis). przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż Vapo-Valve™ kliknie, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, aż ryby będą gotowe. 10 minut na każdy centymetr grubości mierzony w najgrubszej części - całkowity czas gotowania.
B) Rozgrzej patelnię na średnim ogniu przez 2 do 3 minut. Dodaj rybę, przykryj i gotuj, aż Vapo-Valve™ kliknie. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj, aż ryba będzie ugotowana pozostawiając 10 minut na cal grubości - całkowity czas gotowania.
4 filety, steki z żeberka lub paski do wyboru, po 4 uncje (113 g) każdy
Wskazówki:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu., po około 2 - 3 minutach, umieść mięso na patelni. Jeśli używasz patelni elektrycznej, rozgrzej ją do 190–204°C. Mięso może się przykleić.
Smaż z jednej strony, aż się zrumieni. Rozluźni się w miarę brązowienia.
Odwróć i smaż, aż druga strona się zarumieni. W razie potrzeby przykryj i gotuj, aż Vapo-Valve™ kliknie. Zmniejsz ogień do małego (w przypadku patelni elektrycznej 135–148 °C) i gotuj pod uchyloną pokrywą przez około 5–10 minut dłużej lub do pożądanego stopnia wysmażenia.
Porady:
Aby uzyskać pożądany stopień wysmażenia, gotuj zgodnie z poniższymi zaleceniami (stek bez kości, grubość 1 cala):
Rzadki/czerwony w środku – 4 minuty po jednej stronie, 3 minuty po drugiej stronie
Średnio rzadki róż w środku - 5 minut z jednej strony, 4 minuty z drugiej strony
Średni - lekko różowy w środku - 6 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej strony
Dobrze wypieczone/bez różu w środku – 7 minut z jednej strony, 6 minut z drugiej strony
SMAŻENIE
Unikalna konstrukcja Saladmaster pozwala na smażenie kurczaka bez dodatku oleju i tłuszczu.
Jak?
Podgrzewaj dużą lub małą patelnię na średnim ogniu przez 2 do 3 minut, aż kilka kropel wody rozpryśnie się na patelni i zacznie tańczyć. Dodaj kawałki kurczaka, dociskając je do dna i boków patelni. Aby uzyskać zdrowszą opcję, przed gotowaniem usuń skórę i tłuszcz. Mięso może się sklejać, ale w miarę dalszego brązowienia będzie się rozluźniać. Połóż pokrywkę na patelni lekko uchyloną. Gdy mięso się rozluźni, obróć i smaż na złoty kolor, około 10 minut z każdej strony.
UDKA Z KURCZAKA BEZ KOŚCI
Wskazówki:
Rozgrzej patelnię elektryczną do 230°C.
Umieść kurczaka na patelni; początkowo będzie się przyklejać.
Połóż pokrywkę na patelni, zostawiając pokrywkę uchyloną. Umożliwi to przepływ powietrza przez naczynie i powstanie chrupiącego, smażonego kurczaka (w przeciwieństwie do metody pieczenia).
Kiedy kurczak odejdzie od patelni, po około 10 - 15 minutach (czas zależy od wielkości kurczaka), obróć go i smaż kolejne 10 - 15 minut.
Opcjonalnie: Po zdjęciu z patelni dopraw gorącego kurczaka wybranymi przyprawami.
DUSZENIE
W razie potrzeby pokrój lub przytnij mięso. Dokładnie osusz mięso.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Około 3 – 5 minut.
Mięso ułożyć w jednej warstwie na gorącej, suchej patelni. Mięso będzie się sklejać, ale po zrumienieniu rozluźni się. Obsmaż mięso około 6 minut.
Obróć mięso; przykryć i smażyć drugą stronę przez 3 minuty.
Dodać płyn lub bulion zgodnie z instrukcją przepisu.
Dodać saszetkę lub inne przyprawy.
Doprowadzić płyn do wrzenia; przykryj patelnię. Kiedy Vapo-Valve™ kliknie, zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż mięso będzie miękkie. (Uwaga: czas gotowania zależy od grubości mięsa. Patrz Porada dotycząca gotowania mięsa.)
Zdejmij mięso z patelni i trzymaj je w cieple.
Z płynu do duszenia przygotuj sos lub sos. Zwykle obejmuje to:
Odtłuszczony płyn
Przygotuj brązową zasmażkę z odtłuszczonym płynem
Z powrotem włóż płyn i zasmażkę na patelnię.
Ciecz zgęstnieje po podgrzaniu
Dokładnie ugotuj zasmażkę
Mięso (w plasterkach lub w całości) połączyć z sosem
Duszenie i zagęszczony płyn
Duszenie w zagęszczonym płynie (metoda 2)
W razie potrzeby przygotuj mięso do gotowania.
Dokładnie zrumienić mięso na patelni i zrumienić mirepoix w pozostałym płynie.
Dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Zrumienić zasmażkę.
Dodaj bulion, aby uzyskać gęsty sos. Dodaj przyprawy i aromaty.
Wróć mięso na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż Vapo-Valve™ kliknie, następnie zmniejsz temperaturę do niskiej i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
Dostosuj sos według potrzeb (odcedź, dopraw, zredukuj, rozcieńcz, itp.)
Klasyczne frykasy
Postępuj zgodnie z metodą 2, z wyjątkiem:
Nie brązowiej mięsa. Smażymy na średnim ogniu bez brązowienia.
Do mięsa na patelni dodaj mąkę i przygotuj blond zasmażkę.
Wykończ sos mieszanką żółtek i śmietanki.
To najprostszy sposób na ogrzanie kuchni w zimny dzień i nakarmienie siebie i rodziny w jednej pysznej i zdrowej misce. Ale nie potrzebujesz przepisu na zrobienie zupy – zwłaszcza jeśli masz w pojemniku na warzywa mnóstwo różnych warzyw. Prawie każde warzywo można zamienić w zupę przy odrobinie czasu i wysiłku.
Metoda
Rozgrzej dużą patelnię do zupy (7 Qt, 5 Qt, 10 Qt) na średnim ogniu.
Podsmaż aromatyczne warzywa (cebulę, czosnek, seler, marchewkę).
W razie potrzeby ugotuj mięso
Dodaj bulion lub płyn i bazę zupy (warzywa i przyprawy).
Posmakuj i dostosuj.
Gotuj na wolnym ogniu Średnio – kliknij – nisko 30 minut
Posmakuj i ponownie dopraw.
Zapraszamy Cię na nasze Klasy Gotowania oraz do dołączenia do grupy na FB: Kuchnia Saladmaster - tam znajdziecie wszystkie informacje o wydarzeniach oraz nowe przepisy!
Copyright © 2025 Health&Wealth — Wszelkie prawa zastrzeżone.
Używamy plików cookie do analizowania ruchu w witrynie i optymalizacji Twoich wrażeń. Jeśli zaakceptujesz użycie plików cookie, Twoje dane zostaną zagregowane z danymi innych użytkowników.